Sajtóközlemény - a „Kistelek város területét érintő szennyvízkezelési rendszer kiépítése” című projekt ZÁRÁSÁRÓL

2015-11-16

November 30-án lezárul Kisteleken a szennyvízberuházás, melynek elszámolható költsége 3 806 524 694 Ft. A projekt megvalósítására a Környezet és Energia Operatív Program pályázati forrásához nyújtotta be igényét a város Önkormányzata.

A projekt költségeinek 95%-át az Európai Unió fedezte, ennek összege 3 616 198 459 Ft.

A 2014. júliusi szerződéskötés után megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A csatornahálózat építése 2014 októberétől a következő év októberéig tartott, amikor az érintett ingatlanok elkezdtek rácsatlakozni a szennyvízhálózatra, ugyanebben a hónapban vette kezdetét a szennyvízcsatorna-hálózat és a bővülő szennyvíztisztító-telep műszaki átadás-átvétele.

A beruházásnak köszönhetően Kistelek Önkormányzata 2 823 háztartás számára teremtette meg a lehetőséget, hogy rácsatlakozzanak a csatornahálózatra.

2015. november 12-én ünnepélyes projektzáró rendezvényen adták át a projektet. A szennyvíztelepen megtartott eseményen Nagy Sándor, Kistelek Város Polgármestere az eredményes munkát elismerve mondott köszönetet a beruházásban közreműködőknek: a kivitelezőknek, a
mérnök-, a projektmenedzsment-, a PR- és a közbeszerzési szakértő szervezeteknek, az önkormányzat munkatársainak, az üzemeltetőnek. Megköszönte a város lakosainak türelmét, mert sokan a kivitelezéssel járó kellemetlenségek ellenére is támogatták a település legfontosabb infrastrukturális beruházását. Ilyen volumenű fejlesztés – mint mondta – még nem volt Kisteleken és bár sokszor hálátlan kötelezettségekkel járt együtt, de hosszú távon a város előnyére fog válni.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte: a térségben több helyen is voltak hasonló beruházások, de kevés településen tapasztalt a kistelekihez hasonló gyors munkát. Bár a szennyvízkezelési rendszer kiépítése nem annyira látványos, de hasznos, hiszen sok ember életét kényelmesebbé teszi, ezen keresztül pedig a település igazi európai várossá válik.

Irtó Krisztián az Euroaszfalt Kft. környezetvédelmi igazgatója és a konzorcium elnöke ismertette a projekt műszaki részleteit és hátterét, valamint kiemelte a projektben érintett résztvevők akadálytalan együttműködését.

A rendezvény az Aqua Hotelben folytatódott, melyet fogadás zárt.