Kistelek város honlapja

Városközpont - Lezárulnak a projekthez kapcsolódó képzések

A Kistelek városközpontjának integrált fejlesztése című projekt építési beruházásai mellett 6 képzési program megvalósítása is folyamatban van. A projekt keretében Középhaladó német tanfolyam, Kezdő olasz tanfolyam, PC irodai felhasználói ismeretek, Pályázatírás és projektmenedzsment, A népi kézművesség alapjai és Az egészséges életmód kialakításának komplex módja: testi és lelki egyensúly kialakítása képzéseken összesen 72 fő vehet részt ingyenesen. A képzéseket a Kárpátia Kincsesház Nonprofit Kft. szervezi és bonyolítja le.

'Az egészséges életmód kialakításának komplex módja, testi és lelki egyensúly kialakítása' című képzés tematikáját tekintve három nagy témakört ölelt fel. A Táplálkozás és folyadékfogyasztás témakörén belül dietetikus tartott érdekes előadásokat többek között a csodadiétákról, helyes táplálkozásról, böjtökről, étrendtervezésről. Ezt követte egy gyakorlati foglalkozás sorozat - ún. főzőklub foglalkozások -, ahol az elméletben ismertetett tudnivalókat, a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők. A Lelki egyensúly, stresszkezelés témakörén belül hangtálas meditációkon vehettek részt a hallgatók, mely kiválóan alkalmas a stressz okozta feszültség oldására. Ezt követette egy gyakorlati tréning ('Titok nyitja' című tréning), melynek során a pozitív gondolkodás gyakorlati megvalósításához szükséges technikákkal ismerkedhettek a résztvevők. A Mozgásterápiák témakörén belül a kardioedzések, súlyzós edzések, nyújtások élettani hatásairól tudhattak meg érdekességeket a hallgatók. Gyakorlatban pedig különféle mozgásformákat próbálhattak ki mindenfajta edzéstípus tekintetében. Aki elvégezte ezt a képzést, garantáltan olyan ismeretekkel gazdagodott, melyek hozzásegítik a tudatos és egészséges életvitel gyakorlati alkalmazásához.

Sikeresen zárul a 'Népi kézművesség' tanfolyam is, ahol a résztvevők népi kézműves mesterségek, mint pl. fazekasság, bőrművesség, szövés- alapfogásait, ill. a népművészet körébe tartozó kézműves tevékenységek szalma- és csuhéfonás, nemezelés technikáit sajátíthatták el. A gyakorlat mellett a kézművesség néprajzi, kultúrtörténeti hátterével is megismerkedhettek a jelenlévők. A képzés célja egyrészt a helyi közművelődési lehetőségek előmozdítása, másrészt a megszerzett tudás továbbadására való felkészítés volt. A hallgatók sokoldalú jártasságot szereztek a fenti tevékenységekben, így alkalmassá váltak helyi önképző körök, klubok alakítására. A pedagógus végzettségűek várhatóan az iskolai oktató-nevelő munkában kamatoztathatják a tanfolyamon szerzett ismereteket. Az elkészült tárgyakból kiállítás nyílt a Kisteleki Múzeumban, mely hétköznapokon délelőtt tekinthető meg.

Lendületesen halad a 180 órás olasz kezdő és német középhaladó nyelvtanfolyam is, a tanórák több mint fele lezajlott, a nyári időszakot a résztvevők a nyelvvizsgára való felkészüléssel töltik. A heti három alkalommal intenzív formában zajló felnőttképzés komoly erőfeszítést kíván a hallgatóktól, de kellő motiváltsággal az akadályok leküzdhetők és a siker nem marad el. A Kárpátia Kincsesház által szervezett korábbi nyelvtanfolyamok eredményessége - mely a sikeres nyelvvizsgákkal mérhető- a gyakorlatias módszereknek, a tapasztalt oktatóknak, a folyamatos számonkérésnek, és nem utolsó sorban a résztvevők hozzáállásának köszönhető.

A pályázatírás és projektmenedzsment képzésen a résztvevők számos új információval bővíthették ismereteiket az európai uniós pályázatok tekintetében. A képzés elméleti és gyakorlati oktatást is magába foglalt, melyen a résztvevők hallhattak a sikeres pályázatírás és projekt megvalósítás módszereiről és technikáiról, valamint az uniós pályázatok lebonyolítása során figyelembe-veendő jogszabályokról, rendeletekről és előírásokról. A képzés gyakorlati részében a résztvevők különböző pályázati felhívások alapján konkrét pályázati anyagokat készítettek, illetve a projekt megvalósításának pontos ütemtervét és mérföldköveit is meghatározták.

Napjainkban az információs társadalomban való boldoguláshoz elengedhetetlen bizonyos szintű informatikai jártasság. A középkorú generáció iskolai oktatás keretében ilyen ismereteket annak idején még nem sajátíthatott el, ezért nagy jelentősége van a projekt keretében lebonyolított felhasználói szintű ismereteket, digitális kompetenciafejlesztést közvetítő informatikai tanfolyamnak. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy igen változatos, információkban gazdag, képzéseken vehettek részt a hallgatók. Akik elvégezték bármelyik képzést, garantáltan olyan ismeretekkel gazdagodtak, melyeket mind munkájuk, mind szabadidejük során hasznosan kamatoztathatnak és használhatnak.

Szerkesztette: Horváth Petra
DAOP-5.1.2/A-2F-2009-0003 projektmenedzser

AJÁNLÓ