Kistelek város honlapja

Változik a szociális támogatási rendszer

Március 1-től átalakul a szociális ellátórendszer, amely Csongrád megyében 7099 főt érint. A változás lényege, hogy az állam és az önkormányzatok közötti feladat-megosztás az ellátások biztosítása területén átalakul, egyúttal igazságosabbá, átláthatóbbá válik. A különbség mindössze annyi, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az ellátást. Az állampolgárnak mostantól nem az önkormányzatot kell felkeresni egyes támogatási formák igénylése miatt, hanem a járási hivatalokat. Az átvett feladatokkal együtt azok jogosultjairól és a folyósításról is a járási hivatalok gondoskodnak ezek után. Ez az összeg a megyében jelenlegi adatok szerint havonta meghaladja a 143 millió forintot, ami éves szinten közel 1.7 milliárd forint.

A hatáskörváltással összefüggésben az ügyfeleknek nincs teendője, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február végéig hivatalból felülvizsgálják. 2015 áprilisától az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást, valamint foglalkoztatást helyettesítő támogatást már a Csongrád Megyei Kormányhivatal folyósítja a jogosultak részére, így a 2015 áprilisában esedékes támogatások vagy postai úton, vagy bankszámlára történő átutalással kerülnek az ügyfelekhez. 

A változásokról általában:

Az állam által biztosított szociális ellátások jelentős részét eddig az önkormányzatok folyósították, ezek most az állami szervezetrendszeren keresztül jutnak el a jogosultakig. A múlt évihez képest az erre a célra biztosított keretet 3,3 milliárddal megemelték, így összesen 35 milliárd forintra nőtt költségvetési támogatás összege. A szociális ellátási rendszer kiszámíthatóbb, átláthatóbb, biztonságosabb lesz az által, hogy lerövidül a pénz útja. Korábban a jogosultság megállapításától a kifizetésig az állam - kincstár - önkormányzat – jogosult lépcsőkből állt a folyósítás, most az érintett a jogosultságot megállapító járási hivataltól kapja közvetlenül az ellátást. Így csökken a pénzügyi bürokrácia, és a rendszer mostantól nincs kitéve az önkormányzatok esetleges likviditási problémáinak.

 A szociális biztonság erősítését szolgálja, hogy márciustól két helyről kérhetnek az érintettek támogatást: a jövedelemkompenzációs keret elosztásáról a járások, a kiadáskompenzáló támogatásokról – önkormányzatok dönthetnek (mint például a lakásrezsi kiegészítése). További pozitív hozadéka a változásnak, hogy a korábbinál több helyszínen lehet a támogatásokért folyamodni:

  • a szociális ellátásokért a járási hivatalokban,
  • a foglalkoztatást helyettesítő támogatást a munkaügyi központokban,
  • valamennyi szociális ellátást lehet igényelni a Kormányablakokban és
  • a polgármesteri hivatalokban - ahonnan továbbítani fogják a megfelelő döntéshozó szervhez illetve 
  • a kis településeken a szociális ellátásokat az ügysegédeken keresztül 

Egyszerűsíti az ügyintézést az is, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal a szociális ellátások és a foglalkoztatást helyettesítő támogatások ügyintézési idejét megyei szinten március 1-től egységesíti.

Az ügyfélfogadás a járási hivatalokhoz tartozó valamennyi szociális ellátás esetében Csongrád Megyében minden járási hivatal székhelyen (Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád, Mórahalom és Kistelek településeken) egységesen, az alábbiak szerint alakul:

  • Hétfő: 8:00 - 17:00
  • Kedd: 8:00 - 16:00
  • Szerda: 8:00 - 16:00
  • Csütörtök: 8:00 - 16:00
  • Péntek: 8:00 - 12:00

Március 1-jétől az önkormányzatok maguk dönthetnek saját szociális keretük elosztásáról és a támogatási formákat is maguk határozhatják meg. A kormány minden segítséget megad, és minden szakmai hátteret biztosít az önkormányzatoknak a március 1-jétől hatályos települési támogatások rendszerének átalakításában - például úgynevezett rendeletalkotási segédletet küldtek ki, hogy megkönnyítsék számukra a jogalkotást. Az önkormányzatoknak kötelességük - átmeneti veszélyhelyzet esetére - a krízissegély lehetőségét jogszabályba foglalni, ezzel együtt azonban az önkormányzatok a széleskörű jogszabályi felhatalmazás mellett, szabadon határozhatják az adott településen igénybe vehető ellátási formákat.

A változással kapcsolatos általános tudnivalók összegzésekor fontos megjegyezni, hogy az átalakuló szociális ellátórendszer gyakorlati megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan figyelemmel kíséri, és ha indokolt, menet közben igazítanak rajta.

A szociális ellátások (egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, alanyi ápolási díj, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság) ügyében – a - Kisteleki Járási Hivatalnál – 6760 Kistelek, Árpád u. 3. szám alatt a Kormányablakban az alábbi ügyintézők fogadják a tisztelt ügyfeleket:

  • Farkasné Kovács Erika - 06-62/681-318
  • Tóth Anita - 06-62/681-318

Foglalkoztatást helyettesítő támogatás ügyében – a Kisteleki Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségénél - 6760 Kistelek, Árpád u. 3. szám alatt az alábbi ügyintézők fogadják a tisztelt ügyfeleket:

  • Jankó Mária - 62/259-381
  • Sári Olga - 62/259-381

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a fent meghatározott helyszíneken felül a járási hivatalokhoz tartozó valamennyi szociális ellátásra – így az újonnan átkerülő ellátásokra, valamint a már korábban is járási hivatalok hatáskörébe tartozó ellátásokra - vonatkozó kérelmeket be lehet nyújtani a kérelmező lakcíme szerinti polgármesteri hivatalánál, kormányablaknál, valamint a települési ügysegédnél is. A benyújtott kérelmek elbírálása minden esetben a járási hivatalok hatósági osztályán, illetve a járási munkaügyi hivatalokban történik.

Csongrád Megyei Kormányhivatal - Kisteleki Járási Hivatala

AJÁNLÓ