Kistelek város honlapja

Sajtóközlemény: Kisteleki Ivóvízminőség-javító projekt

„KISTELEKI IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROJEKT” CÍMŰ, KEOP-1.3.0/09-11-2011-0006

Európai Uniós támogatással megújult a Kistelek és Csengele települések ivóvíz ellátása.
A fejlesztésre uniós és hazai forrásból 538,6 millió forint támogatást nyert el a két önkormányzat, így a program lényegében a települések saját forrása nélkül valósulhat meg. A projektet a korábbi magyar előírásoknál szigorúbb uniós határértékek bevezetése tette szükségessé. Az elmúlt években nem a helyi vizek minősége romlott, hanem szigorodott a - pl. ammóniumszintre vonatkozó - szabályozás. Ugyanakkor a víz tisztításával, a meglévő hálózat korszerűsítésével hosszútávon garantálható az egészséges ivóvíz.

A munkálatokat az AB Kistelek Konzorcium. által végezte, amelynek tagja a Aquaplus Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft.. és a BERN Építő Kft. is.

A beruházás során mindkét település ivóvízmű telepe felújításra került, hálózaton rekonstrukciós munkálatot folytak, a víztisztító művek elkészültek,Csengelén elkészült az új kút. A legelavultabb technológiájú, azbesztcement csővezetékek egy részét is kicserélték, elvégezték a hálózat tisztítását, több helyütt új tűzcsapokat telepítettek.

A próbaüzem mindkét településen folyamatban van így a megfelelő mennyiségű és minőségű vízminta eredményeket követően a műszaki és terület átadás megkezdődhet.

AJÁNLÓ